Hvornår skal forruden skiftes?
forrude

Hvornår skal forruden skiftes?

Dette indlæg er finansieret indlæg og indeholder promoverede hjemmesidehenvisninger.

Som udgangspunkt vil en professionel altid vurdere, at forruden skal skiftes, hvis der er den mindste tvivl. En reparatør ser sikkerheden frem for alt andet. Hvis der sidder en skade i dit primære synsfelt, skal bilruden skiftes. Hvis du endvidere har et stenslag, der er mere end tre mm i diameter og har en central placering i det primære synsfelt, skal forruden ligeledes skiftes.

Hvis der sidder en revne i din forrude, der er generende i dit synsfelt, vil det umiddelbart være nødvendigt med en udskiftning af forrude. Hvis revnen derimod ikke er generende for dit synsfelt, må du gerne køre med denne. Det vil dog alligevel være en god ide at få repareret forruden, således revnen ikke vokser sig større og skaber flere problemer.

Forruden kan dog også trænge til et skift, hvis den blot er nedslidt. Forruden kan hurtigt blive slidt og ridset, når bilen kører mange kilometer på vejene. Du kan med et enkelt lille trick forlænge levetiden på din forrude en del. Du bør simpelthen udskifte dine vinduesviskere forholdsvis ofte. Ligeledes bør du blødgøre snavset ved brug af sprinklervæsken, inden du rengør forruden på denne måde. Hvis ikke snavset bliver blødgjort, vil det agere som sandpapir.

Kan bilen gå igennem syn?

I forlængelse af ovenstående om, hvornår en udskiftning af forrude er nødvendig, bør du være bekendt med reglerne vedrørende syn. Til syn inddeles forruden i tre områder, der alle har placering inden for viskerfeltet. Disse områder bliver kategoriseret som A, B og C.

Hvis skaden findes i kategori A, skal du være særligt opmærksom, da dette område er centreret i chaufførens synsfelt. Her må stenslaget være maksimum 3 mm. i diameter. I område B, som ligger på begge sider af område A, må stenslaget ikke være mere end 10 mm. I kategori C, som gælder for passagersiden, må stenslaget ikke være mere end 30 mm.

I 2012 blev nye synsregler indført, og de skal følges ufravigeligt. Det vil sige, at selvom bilen ikke skal synes med det samme, vil det være ulovligt at køre med revner eller stenslag, der nedsætter dit synsfelt. Hvis du bliver stoppet, kan det resultere i en bøde. Hvis du dog har fået repareret skaden i bilruden, og skaden stort set er usynlig, kan bilen godt synsgodkendes. Hvis revnen i forruden ikke bliver godkendt, skal bilen til omsyn, så snart skaden er repareret.

Find billigste forrude skift.