Afhøvling af gulve – et godt alternativ til nyt gulv

04 September 2017
Astrid Pedersen

editorial

Hvis du bor i et hus eller en lejlighed, hvor gulvet er meget slidt, ujævnt, skrammet, eller skæmmet af maling-, spartel- eller lim rester, kan det være fristende at få det hele rykket op og udskiftet med et splinternyt gulv. Men i mange tilfælde er det slet ikke nødvendigt. Dit slidte, livløse trægulv skal, i de fleste tilfælde, blot have den helt rigtige behandling for atter at live op og vise sig fra sin bedste side. Vi kan jo godt alle sammen blive enige om, at de bedste gulve er trægulve – der er en helt særlig sjæl og gnist i et originalt trægulv, næsten lige gyldigt hvor slidt, skrammet, famlet og plettet det måtte være.

Uanset om dit gulv i årenes løb har fået et par skrammer, nogle fordybninger, hvor tunge møbler har stået, eller har lidt under vandskade fra lækkede hvidevarer, vil det næsten altid kunne reddes med en professionel gulvafhøvling og efterfølgende beskyttende og plejende behandling. Du vil blive overrasket over, hvor flot dit gulv kan bliver, når det øverste lag er høvlet af, og træværket kommer til syne under indlejret skidt og skæmmende pletter. Og du vil blive glad for, at du ikke valgte at skifte det ud med for eksempel klik parket eller linoleum, selv om disse materialer er lette at vedligeholde. De har bare ikke den samme personlighed som et ægte, originalt trægulv.

Når du vælger at afhøvle dit trægulv frem for at udskifte det, bevarer du også en vital del af boligen intakt. Hvis du for eksempel bor i en gammel murermester villa, kan et laminat gulv virke utroligt malplaceret. Og en gammel københavner lejlighed mister en stor del af sin indbyggede charme, hvis det oprindelige gulv fjernes og erstattes med et moderne gulv.

Se for eksempel https://gkservice.dk/gulvafhoevling/ for eksempler på professionel afhøvling af trægulve.