Besøg din tandlæge selv om du lider af tandlægeskræk

05 April 2020
Astrid Pedersen

editorial

Rigtig mange mennesker lider af en decideret angst for at gå til tandlæge. Tandlægeskræk er et reelt og ganske udbredt fænomen, som kan skyldes et væld af faktorer.

For det første er mennesker, som lider af generaliseret angst og frygter at miste kontrollen særligt udsatte for at udvikle tandlægeskræk. Det at sidde i en sårbar og forsvarsløs positur i en tandlæge stol med munden fuld af instrumenter er ikke just befordrende for en rolig hjerterytme, hvis man i forvejen er nervøst anlagt.

For det andet har mange mennesker haft en eller flere dårlige oplevelser med tandlæger tidligere i livet. Mange patienter med angst for tandlæge besøg beretter om alt for hårdhændede og unødigt smertefulde behandlinger hos tandlægen i deres barndom. Og så er det jo på sin vis ganske forståeligt hvis man ikke har lyst til at dukke op til sine halv eller helårlige kontrol besøg.

Få tandlæge hjælp selv om du lider af angst

Ikke desto mindre er det nødvendigt for dine tænders fortsatte sundhed, at du mindst én gang om året besøger din tandlæge. På den måde kan du nemlig forebygge sygdomme og lidelser i tænder og i tandkød, for eksempel parodontose eller karies.

De fleste tandlæger ved godt at man skal gå ekstra og særligt forsigtigt til værks over for patienter som lider af tandlægeskræk. Du kan eksempelvis vælge at melde åbent ud i forbindelse med booking af tid hos tandlægen, at du lever med denne lidelse. Så vil langt de fleste tandlæger sætte ekstra tid af til behandlingen og samtidig være særligt opmærksomme på dit velbefindende undervejs.

Hvor finder jeg en god tandlæge i Århus?

Hos Tandlægerne på Stjernepladsen har de dygtige tandlæger, tandplejere og klinik assistenter mange års erfaring med behandling af patienter med tandlægeskræk. Du kan læse mere, og booke tid til behandling, på stjerneklinik.dk