Få flotte gulve til billige penge

12 March 2021
Maya Hindsberg

editorial

På et tidspunkt vil dit gulv begynde at se slidt ud. Det er nemlig en meget naturlig ting, når du går på, og bruger dit gulv. Der vil komme ridser og hakker i det, især hvis du f.eks. har en større hund, hvis klør sætter sine spor, eller hvis du har små børn, som kan komme til at tabe ting, der vil lave hakker.

Heldigvis kan dette løses med en gulvafslibning. En gulvafslibning er en metode, som fjerner et par millimeter af træets overflade, og dermed fjerner det hakkerne og ridserne fra gulvet. Det er dog sjældent en god ide at slibe gulvet i tide og utide, så det er noget, du skal vælge, når det er nødvendigt. Når du har slebet dit gulv, er det tid til at vælge efterbehandling. Der er der særligt to ting, du skal være opmærksom på, når du skal vælge efterbehandling. Disse er: hvilket udseende du ønsker, og hvor meget du gider ift. vedligeholdelse.

Efterbehandling

Når du skal vælge efterbehandling, handler det meget om, hvilket udseende du vil have, at dit gulv har, hvor slidstærkt det skal være, og hvor meget du gider at vedligeholde gulvet. Det er nemlig en meget individuel sag, hvad man synes er pænt, og hvor meget man gider at vedligeholde gulvet løbende.

Du kan generelt vælge imellem 3 slags efterbehandlinger. Lak, sæbe og olie. Fordelen ved lak er, at det giver en meget slidstærk overflade. Du skal dog være mere opmærksom på vedligeholdelsen, da det er nødvendigt at vedligeholde lakken, inden det gamle lag bliver slidt igennem. 

Hvis du vælger sæbe eller olie, er det noget nemmere at vedligeholde mere løbende og uregelmæssigt, men du får også en mindre slidstærk overflade end med lak. Til gengæld kan du også få et flot og mere lyst udseende med sæbe og olie, hvilket mange danskere er glade for.