Få hjælp til at komme af med dit alkoholproblem

12 February 2020
Lotte Hindsberg

editorial

Det er i Danmark muligt at få hjælp, hvis man har et alkoholproblem. Det er en hjælp der er gratis, forudsat at man opgiver sit cpr. nr. Det skyldes at det er kommunen, der skal betale for behandlingen og de kræver rent lovmæssigt, at der er et cpr nr. forbundet til en betaling. Ønsker man at forblive anonym er det muligt. Men så er der ejenbetaling. 

Det er et behandlingscenter der hjælper dig med dit alkoholproblem. Alt afhængig af hvor voldsom dit alkoholproblem er, vil en behandling tage udgangspunkt i en afgiftning. En krop der er vant til et massiv alkoholforbrug vil gå i chok, hvis den stopper med at få alkohol fra den ene dag til den anden. 

Den nutidige behandling

Tidligere troede man, det var nok at afgifte en alkoholiker og så sende personen hjem med en håndfuld antabus. I dag ved man, at er man en seriøs alkoholiker vil frygten for at blive syg af antabusen ikke afholde alkoholikeren fra at drikke. Trangen er større end frygten. Derfor foregår den nutidige behandling på en helt anden måde og den tager udgangpunkt i de årsager der er skyld i at personen er begyndt at drikke. Ved at prøve at løse dem fjerner man grunden til misbruget.

Samtidig arbejdes der også meget med hvad der skal ske, når selve behandlingen er overstået. En alkoholiker har typisk brugt mange timer på at drikke, ofte gerne sammen med ligesindede. Derfor er det vigtigt at hjælpe alkoholikeren med at få et nyt netværk og samtidig tilbyde noget andet i stedet for de timer, der er brugt på at drikke. Det kan være en introduktion til foreninger eller andre interessegrupper. Det kan også være hjælp til at søge et arbejde. Hvis der ikke arbejdes hårdt på at få udskiftet netværket, er der en stor sandsynlighed for tilbagefald af bar ensomhed.