Find et center til at få bugt med dit misbrug

04 January 2021
Lotte Hindsberg

editorial

Uanset hvilken form for misbrug du har, er det muligt at få hjælp på et misbrugscenter. Hvis du er i tvivl, eller du måske er pårørende til en misbruger, er det muligt at få anonym rådgivning. Enten ved at møde op på et af centrene eller også via telefonen.

Skal du have behandling skal du oplyse dit cpr. nr. Det skyldes at din kommune skal betale og rent juridisk, kan det kun ske ved at koble en betaling op på et cpr. nr. Misbrugscenteret skal ikke bruge dit navn og cpr. nr. til andet. 

Et center til behandling af misbrug behandler ofte mange forskellige former for misbrug men er typisk ekspert i en eller 2 typer. Når du skal finde et center, bør du vælge et der er ekspert i lige netop din type.

Hvilken type behandling

Inden du starter med behandling, vil du til at starte med snakke med centeret. Det er for at bestemme, hvilke type behandling du skal modtage. Det vil afhænge af dit misbrug og din person. For nogle kan det være nok at komme til samtaler og modtage antabus. Det har f.eks. den fordel at de kan gå på arbejde dagligt og opretholde en dagligdag. For andre kan det være nødvendigt at blive indlagt til afgiftning først. 

I dag ved man at det er nødvendigt med en helhedsorienteret behandling, hvor det både er nødvendigt at se på selve misbruget, de bagvedliggende årsager til misbruget, nye værktøjer til at håndtere dagligdagen uden at ty til ens misbrug. Tilsidst og mindst lige så vigtigt er der fokus på tiden efter endt behandling.

Der skal findes et nyt netværk, nye aktiviteter og måske skal misbrugeren have hjælp til at finde et arbejde. I nogle tilfælde skal der også findes en ny bolig. Måske i en anden by eller område.