Forebyg tandskader og sygdomme med hjælp fra din tandlæge

25 February 2020
Astrid Pedersen

editorial

Går du til tandlæge en gang hvert halve år? I så tilfælde behøver du ikke læse med her. Du gør ganske som du har fået besked på af skoletandlægen, og sikkert også dine forældre, dengang du var lille – og det er virkelig fornuftigt, så til lykke med det!

Er det der imod ved at være så længe siden du var forbi din lokale tandlæge klinik, at du faktisk ikke rigtig kan huske hvornår det var, bør du faktisk heller ikke læse videre, men i stedet komme i gang med at booke en tid. Der er nemlig rigtig god grund til at passe sine tandlæge besøg, og sætte sig i stolen mindst én gang om året. Og dem kan du læse mere om her, når du har lavet en aftale med din lokale tandlæge klinik.

Et årligt tandlæge besøg kan spare dig for penge, besvær og smerter

Måske synes du ikke, at der er nogen som helst grund til at bruge penge på et tandlæge besøg. Dine tænder har det jo fint – du har ingen smerter og ingen blødninger fra tandkødet. Men dette er ikke ensbetydende med at der ikke er problemer i anmarch.

Der kan skjule sig ansatser til eksempelvis parodontose eller karies mellem tænderne eller under tandkøds randen – og det kan du ikke se med det blotte øje. Men det kan din tandlæge. Ved hjælp af røntgen billeder kan tandlægen afsløre tilløb til syreskader, som du ellers først ville have opdaget når det var for sent.

I det øjeblik tandpinen melder sin ankomst, er skaden nemlig sket – og så kan tandlægen ikke længere forebygge lidelsen, kun udføre damage control. Uanset om hullet kan klares med en fyldning, eller om du skal ud i en rodbehandling eller have monteret en krone eller et implantat, vil en sådan behandling blive væsentligt dyrere end et tand eftersyn med tilhørende rensning.

Du kan bestille tid til et besøg hos din tandlæge i århus på stjerneklinik.dk