Mammografi – en vigtig undersøgelse for kvinder

05 December 2023
Mathilde Andersen

editorial

Mammografi er en vigtig undersøgelse for kvinder, da det kan opdage forandringer i brystvævet, som kan være tegn på brystkræft. Der er ingen tvivl om, at en mammografi kan være ubehagelig for nogle kvinder, men det er en hurtig og effektiv måde at tjekke brystet på og kan redde liv. I denne artikel vil vi lære mere om hvad en mammografi er, hvornår du bør få det gjort, og hvad du kan forvente under undersøgelsen.

En mammografi er en røntgenundersøgelse af brystet. Det involverer kompression af brystet mellem to plader for at producere klare og detaljerede billeder. Dette gør det muligt for radiologer at se forandringer i brystvævet, som kan være tegn på brystkræft.

Hvornår skal jeg få en mammografi?

Det anbefales, at kvinder over 50 år får en mammografi hvert andet år, da deres risiko for at udvikle brystkræft øges med alderen. Kvinder, der har en stærk familiehistorie af brystkræft eller har haft en tidligere diagnose, kan dog blive tilbudt mammografi tidligere og hyppigere.
For kvinder i 40’erne kan der være forskellige holdninger om, hvorvidt de skal have en mammografi. Det er vigtigt at tale med din læge om dine risikofaktorer og beslutte, hvad der er bedst for dig.

Hvad kan jeg forvente under undersøgelsen?

Under en mammografi vil du blive bedt om at tage dit trøje og bh af, og du vil blive placeret foran mammografi-maskinen. Brystet vil blive placeret mellem to plader, og du vil føle en vis grad af pres eller ubehag, når pladerne komprimerer brystet. Dette pres skal kun vare i et par sekunder, og selve undersøgelsen varer normalt mindre end 30 minutter.

Det er vigtigt at huske på, at selvom en mammografi kan være ubehagelig, så er det en vigtig undersøgelse for at opdage brystkræft tidligt. Hvis der opdages forandringer i brystet, vil du blive kaldt tilbage til en yderligere undersøgelse, som kan være en biopsi (en prøve af brystvævet) for at bekræfte, om der er kræft.

mammografi

En mammografi kan være en ubehagelig oplevelse for nogle kvinder, men det er en vigtig undersøgelse, der kan afsløre brystkræft tidligt. Det anbefales, at kvinder over 50 år får en mammografi hvert andet år, men det er også vigtigt at tale med din læge om dine risikofaktorer og beslutte, hvad der er bedst for dig. Hvis du er bekymret for dine bryster eller har noteret nogen forandringer, er det vigtigt at søge lægehjælp med det samme. Det kan redde dit liv. Læs mere på https://www.noerrevold.dk/.