Muligheder for renovering af trægulv

11 February 2021
Maya Hindsberg

editorial

Det at få renoveret trægulve af professionelle kan virkelig skabe nogle smukke og holdbare resultater, men det kan være svært at finde rundt i, hvilke muligheder man har, hvis man ønsker at renovere sine gulve. 

Et flot trægulv, kan virkelig give liv til ens bolig, men selv trægulvets udseende og modstandsevne har en ende. Det er derfor helt naturligt, at der vil komme spor af slitage, at der kommer pletter, solblegning, misfarvninger og ikke mindst hakker og ridser. Derfor er en effektiv løsning, at renovere sit trægulv, så man igen kan få et smukt gulv, der binder lejligheden sammen.

Gulvafhøvling 

Hvis ens gulv er virkelig slidt og medtaget, så kan det være tid til at få en gulvafhøvling. Det er dog en af de groveste behandlinger, som ens trægulv kan få. Det er nemlig en procedure, hvor der bliver fjernet flere millimeter af træets overflade. Det er typisk nødvendigt, hvis træet virkelig er slidt og har meget dybe ridser eller hakker, har en masse store ujævnheder, har spor efter en vandskade, eller har misfarvninger mm. Her ville man, i stedet for at udskifte gulvet, afhøvle det, og derefter slibe det, så man har et flot gulv. Problemet er, at det kræver at trægulvet er tykt nok, hvilket ikke altid er realiteten.

Gulvafslibning

Denne mulighed er helt sikkert at foretrække, da en gulvafslibning er noget mindre dybdegående, fordi den slider meget mindre at træets overflade. Faktisk fjerner den kun omkring en millimeter. Derfor er det også muligt at afslibe gulvet flere gange i løbet af gulvets levetid, hvilket ikke er tilfældet med de fleste gulve, som skal afhøvles. 

Gulvafslibning er derfor ideel, hvis ikke der er store ridser, eller hvis det er fordi, overfladebehandlingen er blevet slidt igennem, og skal fjernes for, at der kan lægges ny. Det er derfor også tit nok, bare at få en gulvafslibning.