Renovering af dit trægulv – hvilke muligheder har du?

11 February 2021
Maya Hindsberg

editorial

Et flot trægulv med træets naturlige udseende såsom årer, knaster osv. er virkelig smukt og kan virkelig pynte i ethvert hjem. Desværre, har alting en ende, og det gælder også trægulves smukke udseende. For som årene går, og trægulvet bruges, vil det, som så meget andet, blive slidt, udseendet vil falme pga. sollys, og der vil komme pletter, misfarvninger og hakker.

Heldigvis er der en løsning på det problem, løsningen afhænger bare af, hvilken tilstand dit gulv er i. Disse løsninger er gulvafhøvling, gulvafslibning og let slibning.

Gulvafhøvling

Gulvafhøvling er den groveste behandling, som dit gulv kan få, hvilket også betyder, at den kan fjerne dybe ridser, store ujævnheder, bølgende overflader efter f.eks. vanskader og pletter. Ved en gulvafhøvling, vil der nemlig blive fjernet flere millimeter af træets overflade. Gulvafhøvling er et alternativ til at udskifte hele trægulvet. Det eneste man skal være opmærksom på, er, at det kræver, at trægulvet har en bestemt tykkelse, da man ellers ikke kan fjerne flere millimeter af træet.

Gulvafslibning 

En gulvafslibning er en knap så dybdegående behandling, ift. gulvafhøvling. Den fjerner nemlig kun omkring en millimeter af træets overflade, og kan derfor ikke tage de meget dybe ridser og hakker. Fordi der kun bliver taget en millimeter af træets overflade, er det muligt at renovere gulvet flere gange, hvilket sjældent er tilfældet, når man høvler gulvet.

Denne metode er ideel, hvis efterbehandlingen er slidt, eller hvis der er mindre ridser. Det er som regel også, den mest brugte metode, da de fleste gulve kun behøver en afslibning.

Let slibning 

En let slibning er den blideste løsning, når det kommer til at renovere gulve. Det polerer nemlig kun trægulvets efterbehandling. Det kan være nyttigt, hvis gulvet er i pæn stand, og ikke har ridser og hakker, men gerne må se ekstra flot ud, f.eks. hvis man skal flytte ud.